cool web a perfektni rs- Doporucuji

Saturday, September 22, 2007

Zaciname

Jediny zpusob, jak se naucit novy programovaci jazyk, je psat programy v tomto jazyku. Prvni program, ktery napiseme, je stejny pro vsechny jazyky:
Vytiskni slova
h e l l o , w o r l d

To je zakladni prekazka; k tomu, abychom ji prekonali, musime byt schopni nekde vytvorit text programu, uspesne ho prelozit, sestavit a spustit, a potom zkontrolovat, zda vytvoril pozado- vany vystup. Vse ostatni je snadne. Program pro vytisteni textu "hello, world" vypada v jazyku C takto: main ()
{
printf ("hello, world\n");
}

Jak nalozit s timto programem zalezi na tom, jaky system pouzivate. Napr. v operacnim systemu UNIX je treba vytvorit zdrojovy text programu do souboru, jehoz jmeno ma priponu ".c"Ő.po 3 /napr. hello.c/ prelozit ho pouzitim prikazu cc hello.c Pokud jste neco nepokazili, preklad probehne bez chyb a vytvori se soubor a.out, ktery je mozno spustit prikazem a.out Vystupem bude text
hello, world
Na jinych systemech budou ovsem platit jina pravidla a ty je treba konzultovat s mistnim odbornikem.
Spustte tento program na vasem systemu. Zkousejte vynechavat nektere jeho casti a pozorujte chybova hlaseni.
Nyni neco o programu samem. Program v jazyce C, at je jeho velikost jakakoliv, sestava vzdy z jedne nebo vice "funkci", ktere maji byt vykonany. Funkce v jazyce C jsou obdobne fun- kcim a podprogramum v jazyce FORTRAN nebo proceduram v jazy- ce PASCAL, PL/1 atd. V nasem pripade je takovou funkci m a i n. Obycejne muzeme davat funkci libovolne nazvy, avsak nazev main je specialni nazev - vas program zahajuje svoji cinnost vzdy na zacatku funkce main. To znamena, ze kazdy program musi obsa- hovat jednotku main. Main se obvykle odvolava na ostatni fun- kce; nektere jsou primo obsazeny v programu, nektere se pouzi- vaji z knihoven jiz drive vytvorenych funkci. Jednou z metod vzajemne komunikace mezi funkcemi je preda- vani dat argumenty. Zavorky nasledujici za nazvem funkce ohra- nicuji seznam argumentu. V nasem prikladu je main funkci, ktera nema parametry. To je znazorneno symboly ( ) - prazdnym seznamem argumentu. Slozene zavorky { } zdruzuji prikazy, ktere vytvareji telo funkce. Jsou analogicke prikazum DO - END v ja- zyku PL/1 nebo prikazum begin - end v ALGOLU, PASCALU atd. Funkce je vyvolavana nazvem, za kterym nasleduje seznam argu- metu v kulatych zavorkach. Nepouziva se prikaz CALL jako ve FORTRANU nebo v PL/1. Zavorky musi byt uvedeny, i kdyz neob- sahuji seznam argumentu.