cool web a perfektni rs- Doporucuji

Friday, September 28, 2007

Prvni dve radky programu
/*tisk prevodni tabulky Fahrenheit - Celsius
pro f = 0,20,....., 300 */
jsou komentar, ktery v tomto pripade ve strucnosti vysvetluje cinnost programu. Libovolne znaky mezi /* a */ jsou prekladacem ignorovany. Komentare mohou a maji byt pouzivany pro zprehled- neni programu. Je dovoleno je pouzivat pro zprehledneni pro- gramu vsude tam, kde se jinak muze objevit mezera nebo novy ra- dek.
V jazyku C musi byt vsechny promenne deklarovany pred prv- nim pouzitim, obvykle na zacatku funkce pred prvnim vykonnym prikazem. Kdyz zapomenete nejake promenne deklarovat, prekla- dac to bude hlasit jako chybu. Deklarace sestava z urceni typu a seznamu promennych.
int lower, upper, step;
float fahr, celsius;

Typ i n t znamená, že všechny uvedené proměnné budou celočí- selné proměnné ; f l o a t znamená, že se jedná o proměnné s pohyblivou řádovou čárkou. Přesnost a rozsah obou typů je zá- vislý na použitém typů počítače. Napr. na počitači PDP-11 je int 16-ti bitové číslo se znamínkem a leží v rozsahu -32768 a +32767. Číslo typu f l o a t je 32 bitové, má 7 významových číslic a leží v rozsahu 10 E-38 do 10 E+38. V kapitole 2 je uveden rozsah pro ostatní vybrané typy počítaču. Další typy proměnných v jazyce C jsou napr.:

char znak - jeden byte
short krátke celé číslo
long dlouhe celé číslo
double číslo s pohyblivou čárkou a dvo-
jitou přesností