cool web a perfektni rs- Doporucuji

Wednesday, August 09, 2006

Fast Ethernet

Stejně jako jeho předchůdce používá přístupovou metodu CSMA/CD. Jako kabeláž nejde použít koax., jen 2-párovou UTP kat. 5, optický kabel, nebo 4-párovou UTP kat. 3, 4 nebo 5.

100VG-AnyLan

Tento standard podporuje především firma Hewlett-Packard. Používá novou přístupovou metodu DPP (demand priority protocol). Kabeláž: 4-párová UTP kat. 3, 4 nebo 5, 2-párová STP a optické kabely.

Komunikace v síti

Stanice v síti spolu komunikují pomocí zpráv. Zprávy mohou obsahovat části souborů, programy, řídící informace, potvrzení příjmu. Zprávy se šíří po úsecích, které se nazývají Pakety (packet) - jedna zpráva může být rozdělena do několika paketů, nebo doplněna do minimální délky.
Paket ve své hlavičce obsahuje informace o zdroji a cíli a před odesláním je doplněn ještě informacemi pro synchronizaci, fyzickou adresou zdroje a cíle a kontrolním součtem. Takto rozšířený paket se nazývá Rámec (frame). Rámce jsou vysílány do sítě sériově po jednotlivých bitech. Podle použitého spojení jsou převáděny na odpovídající signály. Podle způsobu přenosu dělíme na přenos v základním a přeneseném pásmu. 0 a 1 odpovídá dvou změnám napětí. Buď mohou signály vyžadovat externí hodiny, nebo jsou samočasovací (self-clocking signal), tzn. uvnitř signálu jsou hodiny zakódovány.